top of page
LT cut out.jpg

LIVETS TANTRA er en filosofisk bok i poetisk form.

 

For litt over ti år siden fikk jeg en klar erkjennelse av at tantra er min veg. Erkjennelsen ble raskt etterfulgt av en tanke med en ironisk undertone – det er sikkert en kjempegod business ide Vivian, tantra i Norge liksom.

Jeg visste vel egentlig ikke helt hva tantra var, men jeg hadde møtt en helt spesiell yogalærer som underviste yoga tantra, og noe i meg ble dypt berørt. Siden den gang har jeg helt uten å søke det direkte, tiltrukket meg flere lærere for så å oppdage at også de var tantriske.

I dag vet jeg at selve ordet tantra har mange betydninger som hver på sin måte kan belyse en urgammel spirituell tradisjon. Ordet er sammensatt av to ord fra skriftspråket Sanskrit:

tan, som betyr «å strekke», og tra som betyr «det som beskytter.» Tantra kan i så måte vise oss hvordan vi kan ekspandere forbi våre begrensninger på en trygg måte.                                  

Tantra kan også beskrives som «forening av motsetninger» og dette går så fint sammen med en tredje vakker betydning: «å veve». Å veve referere til teknikker som tillater oss å veve rikholdigheten av spiritualitet inn i vårt enkle hverdagsliv for å skape et fyldig og meningsfullt livsteppe her på jorden, i tillegg til å viske ut den tilsynelatende konflikten mellom det spirituelle og det menneskelige. Akkurat det ligger mitt hjerte så inderlig nært.

 

Tantriske mestere kaller sjelens kraft for shakti, og det å vekke og bruke sjelskraften er tantraens høyeste mål. Sjelens kraft og sjelens lengsel er min store lidenskap og noe jeg også ønsker å inspirere andre til å utforske. Jeg har viet et eget kapittel til Sjelskraften, men et enda større til Menneskehjertet, rett og slett fordi jeg er så svak for det menneskelige, skakke, sårbare absolutt alle mennesker har felles, og i bunn og grunn kan ikke disse skilles. I de syv ulike kapitlene i denne boken har jeg tillat meg å skrive med flere ulike stemmer. Jeg skriver fra mitt mest primitive menneskelige til det høyere klare, og det dypt mystiske og gjerne litt abstrakte. Alt vevd sammen, fordi alt hører sammen. Alt hører til.

 

Mitt ønske er at denne boken kan berøre alle de ulike definisjonene av tantra; at den kan strekke litt i det som begrenser, åpne for nye tanker og innsikter, inspirere til å inkludere og forene sider i deg du kanskje ikke er så glad i, få deg til å undre deg over din unike sjelsstemme og å kanskje legge noen nye gylne tråder til i din helt unike livsvev.

Vel vitende om at du allerede har alt du trenger i deg, siden du er både den som holder og den som frigjør.

bottom of page